Skip to main content

Recenzja: Aegean- Klasa Biznes w A320 Saloniki – Ateny

Wprowadzenie

LOT – Salonik Biznesowy, Warszawa

Aegean – Klasa Biznes w A320 Warszawa – Ateny

RadissonBlu Park, Ateny

Aegean – Salonik Biznesowy, Ateny

Aegean – Klasa Biznes w A320 Ateny – Saloniki

Aegean – Salonik Biznesowy, Saloniki

Aegean – Klasa Biznes w A320 Saloniki – Ateny

Lufthansa – Salonik Biznesowy, Ateny

Aegean – Klasa Biznes w A320 Ateny – Warszawa

 

 

Check-in

Nasz lot z Salonik do Aten zaplanowany jest na godz 8.35 więc skoro świt udajemy się komunikacją miejską z centrum Salonik na lotnisko.

Lotnisko w Salonikach
Lotnisko w Salonikach

Okienka odprawy były już otwarte, dla klasy biznes było jedno oddzielne stanowisko, które obsługiwało również posiadaczy kart Star Alliance Gold.

Stanowiska odpraw Aegean
Stanowiska odpraw Aegean

Korzystamy z fast tracka, który jest pusty i szybko podążamy do salonika na lotnisku w Salonikach. O wizycie w tym saloniku przeczytacie w odrębnej relacji.

Boarding

Na lotnisku w Salonikach boarding dla pasażerów klasy biznes i posiadaczy kart Miles & Bonus Gold/Star Alliance Gold (a takich w Grecji jest, jak się zorientowaliśmy, sporo) odbywa się z salonika. Kiedy samolot jest gotowy na przyjęcie pasażerów, obsługa salonika, otwiera drzwi na taras, skanuje karty pokładowe a pasażerowie przechodzą na dół do specjalnie podstawionych autobusów.

Priorytetowy boarding zostanie przeprowadzony z salonika
Priorytetowy boarding zostanie przeprowadzony z salonika
IMG_0125
Boarding z salonika w Salonikach – podstawione autobusy, w tle startujący Aegean
Zakończenie boardingu z salonika w Salonikach
Zakończenie boardingu z salonika w Salonikach

Kalimera!

Po wejściu na pokład i zakończonym boardingu pasażerowie są witani przez załogę …. oczywiście cukierkami!

Przed startem w klasie biznes rozdano gazety oraz menu i podano napoje, do wyboru: woda, soki, wino musujące.

Po starcie szybko podano nam gorące ręczniczki a po nich śniadanie, w tym najlepszy jogurt grecki z miodem!

WP_20150622_028
Śniadanie – zimne przekąski

Do posiłku serwowane były:

  • herbata, kawa (z ekspresu!)
  • soki, napoje gazowane.

Podczas podchodzenia do lądowania pierwszy raz mieliśmy okazję oglądać Ateny i okolice za dnia. Widoki są przepiękne:) 

Widok przy podchodzeniu do lotniska w Atenac
Widok przy podchodzeniu do lotniska w Atenach

Po wylądowaniu i zaparkowaniu na płycie opuszczamy pokład samolotu w pierwszej kolejności i wsiadamy do dedykowanego autobus, który dowozi nas do terminala. Nie odbierając bagażu, udajemy się wprost do strefy tranzytowej na górę, gdzie sprawdzane są nasze karty pokładowe na dalszy lot. Swoje kroki kierujemy do saloników Aegean i Lufthansa, gdzie będziemy czekać ok 3 godz. na lot do Warszawy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

×

Polub nas na Facebooku!