Pierwszy raz w saloniku biznesowym linii AEGEAN na lotnisku w Larnace (Cypr) byliśmy parę lat temu i krótko mówiąc, lounge nas nie zachwycił. Był mały, ciasny, a ciemne, skórzane, zużyte fotele powodowały, że panował w nim mroczny nastrój. Dodatkowo oferta cateringowa była najmniejsza spośród saloników AEGEAN’a, które odwiedzaliśmy wcześniej w Atenach i Salonikach. Jakie było nasze zdziwienie, gdy wybierając się ponownie na Cypr odwiedziliśmy stronę greckiego przewoźnika, aby sprawdzić godziny otwarcia tamtejszego saloniku i zobaczyliśmy, że przeszedł on przemianę i wygląda zupełnie inaczej.
Na lotnisku pojawiamy się wcześnie rano, a nawet jeszcze w nocy, gdyż nasz samolot do Aten startuje po godzinie piątej rano. Mimo wczesnej pory, kolejka do kontroli bezpieczeństwa i paszportowej jest już spora. My udajemy się do tak zwanej “Express Lane”. Mogą z niej korzystać pasażerowie o statusie GOLD w sojuszu Star Alliance lub pasażerowie posiadający bilet w klasie premium wybranych przewoźników, między innymi: AEGEAN, Emirates, Lufthansa, SWISS, Austrian, LOT, Egyptair, WIZZ Air, Belavia, Olympic, S7, Kuwait Airways.
Salonik AEGEAN’a mieści się na trzecim piętrze terminala i przeznaczony jest dla pasażerów klasy biznes greckiego przewoźnika, a także posiadaczy złotego statusu w programie Miles+Bonus oraz sojuszu Star Alliance.
Po wejściu do lounge’a od razu zauważamy dużą przemianę. Przede wszystkim stare, ciemne meble zostały zastąpione sofami i fotelami w kolorze ecru, a także jasnymi stolikami. Zastosowano jasne kolory ścian, które podkreślono ciepłym oświetleniem. Pomieszczenie podzielono funkcjonalnie na kilka stref. Największa z nich to wygodna strefa wypoczynkowa. Podróżni często korzystający z saloników linii Lufthansa odnajdą tu wiele podobieństw. Stoliki, przy fotelach i dwuosobowych sofach, wyposażono w gniazdka elektryczne dla wygody. Dodatkowo, w strefie przeznaczonej do pracy udostępniono adaptery do ładowania różnych typów sprzętów mobilnych. Do dyspozycji podróżnych przeznaczone są również trzy komputery stacjonarne oraz drukarka.
Strefa bufetowa kolorystycznie wyróżnia się w saloniku, ale na tym kończą się jej cechy charakterystyczne. Sama oferta przekąsek jest raczej uboga. Salonik nie proponuje żadnych dań na ciepło, a jedynie dostępny jest zimny bufet. Znajdziemy tu typowe greckie przekąski na bazie ciasta filo, mini kanapeczki z wędlinami i serami, ciasta, ciasteczka, muesli i owoce. Kawa, herbata, soki, smoothie, napoje gazowane, woda i alkohole uzupełniają bufet jeśli chodzi o ofertę napojów.
W saloniku dostępna jest prasa, są także toalety.
Lounge AEGEAN’a na lotnisku w Larnace proponuje komfortowe warunki, natomiast nie oferuje szerokiej oferty cateringowej, jak ten w Atenach w strefie Schengen. Jest to na pewno jednak dobre miejsce, aby w ciszy i spokoju oczekiwać na samolot.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.