Kiedy pisaliśmy pierwszy artykuł o posiłkach na pokładach naszego narodowego przewoźnika, nie sądziliśmy, że będzie cieszył się on taką popularnością w sieci. Odpowiadając na Wasze liczne pytania, ponownie, w trakcie naszych podróży po Europie, przetestowaliśmy każdą pozycję z menu Sky Bar i spieszymy z najnowszym tekstem o wszystkich posiłkach aktualnie serwowanych w klasie ekonomicznej na trasach europejskich przez LOT.
Obecnie polski przewoźnik serwuje bezpłatnie pasażerom podróżującym w klasie ekonomicznej, podczas rozkładowych rejsów na trasach europejskich, słodką przekąskę: wafelek Grzesiek (zastąpił słynne “Złoto LOTu”, czyli Prince Polo, wiosną 2019 roku, ku rozpaczy wielu wielbicieli), żelki frugo, oraz słone orzeszki ziemne a także kawę, herbatę i wodę.
Na wybranych trasach krótkiego i średniego zasięgu*, linia lotnicza oferuje dodatkowo słodką bułkę oraz soki.
Poza bezpłatnym serwisem, pasażerowie mogą skorzystać z oferty płatnych posiłków i przekąsek dostępnych w menu Sky Bar, zamieszczanym w pokładowym magazynie Kalejdoskop.
Na porannych lotach LOT oferuje kanapkę, croissanty i owsiankę.
Owsianka z syropem klonowym jest zupełnie poprawna w smaku, niczym nie odróżnia się od dostępnych w sklepach produktów tego typu. Cena – 10 PLN. Dostępna również na rejsach czarterowych LOT.
Croissant maślany z serem gouda i szynką dojrzewającą – raczej sucha i pozbawiona chrupkości “kanapka” z plastrem niezbyt wilgotnego sera i niewielkimi kawałkami dojrzewającej szynki, której intensywny i specyficzny smak nie wszystkim może pasować. Cena – 10 PLN.
Croissant maślany z serkiem śmietankowym i nutellą – na pierwszy rzut oka nie wygląda apetycznie, jest zgnieciony, pozbawiony puszystości i chrupkości. Wbrew pozorom, to co jest w środku, jest największą zaletą tej “kanapki”. Duża ilość gęstego serka i odrobina czekolady stanowi dobry balans między kremowością, a słodyczą. Croissant nie jest ani za słodki, ani nijaki, a czekoladowy smak jest wyraźnie odczuwalny. Podobny do przemysłowych wyrobów tego typu dostępnych w sklepach. Ani to dobra, ani zła kanapka. Jeśli ktoś ma ochotę na śniadanie na słodko – może spróbować. Cena – 10 PLN.
Kanapka z wędzonym łososiem, serkiem chrzanowym, rukolą i kaparami w pełnoziarnistej bułce – pieczywo jest świeże i smaczne, serek chrzanowy dodaje wyrazistości łososiowi oraz sprawia, że bułka jest wilgotna. Rukola, wbrew wcześniejszym obawom nie jest zwiędnięta. Niestety w naszej kanapce zabrakło kaparów, które mogłyby ciekawie podbić smak łososia. Gdyby nie ten minus, kanapkę oceniliśmy bardzo dobrze. Jest to na pewno sycący posiłek z rana. Co ciekawe, kanapka nie emituje wyrazistych zapachów w trakcie konsumpcji, czego obawialiśmy się przed jej zakupem. Cena – 15 PLN
Na rejsach popołudniowych pasażerowie LOT mogą skorzystać z oferty dań ciepłych, sałatki lub kanapek. Warto zauważyć, że nastąpiła zmiana w porównaniu do poprzednio opisywanych dań ciepłych, przygotowywanych przez catering przewoźnika na bieżąco. Obecnie serwowane dania to przemysłowe posiłki od producenta TopsFoods z długim terminem ważności.
Kanapka z serami radamer i mozarella, z dodatkiem czarnych oliwek, papryki i rukoli w pełnoziarnistej bułce – świeże i pyszne pieczywo, kanapka lekko wilgotna, bardzo smaczna i sycąca. Cena – 15 PLN.
Kanapka ze schabem, ogórkiem konserwowym i sosem musztardowo – miodowym w pełnoziarnistej bułce – duża ilość wędliny i dodatków sprawia, że kanapka nie jest sucha. Do tego pyszne, świeże pieczywo z ziarnami. Według nas jest to najlepsza kanapka, jaką jedliśmy na pokładzie samolotu. Cena – 15 PLN
Sałatka z kozim serem, burakami, czarnymi oliwkami, suszonymi pomidorami, ogórkiem i sosem musztardowo – miodowym. Zaskakująco smaczna sałatka. Jeśli ktoś się obawia, że warzywa będą zwiędnięte i niejadalne to nie w tym daniu. Producent nie oszczędzał na ilości koziego sera a lekko słodki dressing ciekawie komponuje się z niemal wszystkimi składnikami. Jedynie oliwki trochę nam tu nie pasują, ale to prawdopodobnie indywidualna preferencja. Kończąc sałatkę, mieliśmy pewien niedosyt, gdyż porcja wydaje się niewielka. Zapewne, gdyby miała być większa, to proporcje nie byłyby już tak dobrze zachowane, przynajmniej nie w tej cenie. Cena – 15 PLN. Dostępna również na rejsach czarterowych LOT.
Makaron z warzywami – makaron w sosie warzywnym z pomidorami, cukinią, pieczarkami i oliwkami. Wbrew naszym obawom makaron był przygotowany al dente, niestety był jednocześnie posklejany ze sobą, tak, że trudno go było rozdzielić plastikowymi sztućcami. Sos na bazie pomidorów, papryki, cebuli i bakłażana był dobrze przyprawiony, z leciutką nutą ostrości, smaczny, chociaż bardziej przypominał leczo, niż cokolwiek innego. Trudno łączy się oba składniki na małej tacce, w której są podane, jednak dobrze, że elementy są rozdzielone, inaczej makaron byłby zbyt namoknięty i tym samym straciłby swoją sprężystość. Cena – 25 PLN. Dostępny również na rejsach czarterowych LOT.
Lasagne bolognese – płaty makaronu w sosie ziołowo – pomidorowym, z mielonym mięsem, polane sosem beszamelowym. Danie składa się w 93% z sosu – 60% to sos bolognese i 33% to sos beszamelowy. W naszej ocenie bardziej trafna nazwa dla tej potrawy to smoothie bolognese, a innym słowy mówiąc przewoźnik serwuje nam zwykłą, przemysłową lasagne ze zdecydowanie zbyt dużą ilością sosu. Ciekawostka! Lasagne jest przykładem potrawy, dla której kuchenka mikrofalowa jest najlepszym sposobem podgrzania. Wiedzieliście? Cena – 25 PLN. Dostępna również na rejsach czarterowych LOT.
Kurczak Tikka Masala – kurczak w sosie masala na bazie jogurtu z cebulą i orientalnymi ziołami, podawany z żółtym ryżem. Danie serwowane jest na dwuczęściowej tacce – osobno ryż i osobno kurczak z sosem. Po rozpakowaniu odnieśliśmy wrażenie, że ryż był nieco suchy i zbyt sklejony, ale po połączeniu z sosem danie nabrało właściwej struktury. Sam kurczak był miękki, soczysty i aromatyczny. Sos może nieco za słodki, ale za to z wyraźnym smakiem, delikatnie, przyjemnie szczypie w język. Według nas to najlepsze danie z proponowanych w obecnym menu. Cena – 25 PLN. Dostępny również na rejsach czarterowych LOT.
Wraz ze zmianą menu Sky Bar, LOT podniósł ceny, w niektórych przypadkach znacząco. Kiedyś danie kosztowało kilkanaście złotych, a obecnie, za wizualnie niewiele większą porcję pasażerowie płacą praktycznie dwa razy tyle. Wraz ze zmianą cen, jakość nie uległa znaczącej poprawie, a dania są dość monotonne. Należy podkreślić, że nadal posiłki na pokładzie LOTu są tańsze niż na wielu europejskich lotniskach (w tym warszawskim).
Można zadawać sobie oczywiście pytanie, czy posiłki z długim terminem przydatności do spożycia są zdrowsze lub smaczniejsze niż dania przygotowywane w lotniskowych restauracjach. Mamy w tych kwestiach swoich kilku faworytów, ale również osobistą czarną listę. Jeśli złapie nas duży głód, raczej skorzystamy z oferty LOT niż lotniskowych jadłodajni.
*- wybrane trasy krótkiego i średniego zasięgu, na których LOT serwuje słodką bułkę i soki:
Amsterdam AMS
Barcelona BCN
Bruksela BRU
Erywań EVN
Frankfurt FRA
Genewa GVA
Istambuł IST
Larnaka LCA
Londyn LHR
Londyn LCY (LO287/288, LO289/290)
Madryt MAD
Monachium MUC
Moskwa SVO
Nicea NCE
Paryż CDG
Tel Awiw TLV (LO151/152)
Tibilisi TBS
Wiedeń VIE
Zurich ZRH
Like this:
LikeLoading...
Podobne
2 thoughts to “Recenzja: LOT Gourmet – Sky Bar – posiłki na pokładzie w klasie ekonomicznej na trasach europejskich (rok 2020)”
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Jestem pod wrażeniem!
Mamy nadzieję, że tak pozytywnym, jak my, czytając relację z island hoppera 🙂