Skip to main content

Recenzja: LOT Gourmet – Sky Bar – posiłki na pokładzie w klasie ekonomicznej na trasach europejskich (rok 2020)

Kiedy pisaliśmy pierwszy artykuł o posiłkach na pokładach naszego narodowego przewoźnika, nie sądziliśmy, że będzie cieszył się on taką popularnością w sieci. Odpowiadając na Wasze liczne pytania, ponownie, w trakcie naszych podróży po Europie, przetestowaliśmy każdą pozycję z menu Sky Bar i spieszymy z najnowszym tekstem o wszystkich posiłkach aktualnie serwowanych w klasie ekonomicznej na trasach europejskich przez LOT.

Logo LOT przy stanowiskach check-in na lotnisku w Warszawie
LOT Gourmet – Sky Bar – kabina

Obecnie polski przewoźnik serwuje bezpłatnie pasażerom podróżującym w klasie ekonomicznej, podczas rozkładowych rejsów na trasach europejskich, słodką przekąskę: wafelek Grzesiek (zastąpił słynne “Złoto LOTu”, czyli Prince Polo, wiosną 2019 roku, ku rozpaczy wielu wielbicieli), żelki frugo, oraz słone orzeszki ziemne a także kawę, herbatę i wodę. 

Na wybranych trasach krótkiego i średniego zasięgu*, linia lotnicza oferuje dodatkowo słodką bułkę oraz soki.

LOT Gourmet – Sky Bar – herbata, drożdżówka z jabłkiem

Poza bezpłatnym serwisem, pasażerowie mogą skorzystać z oferty płatnych posiłków i przekąsek dostępnych w menu Sky Bar, zamieszczanym w pokładowym magazynie Kalejdoskop.

LOT Gourmet – Sky Bar – magazyn Kalejdoskop – menu LOT Gourmet
LOT Gourmet – Sky Bar – magazyn Kalejdoskop – menu LOT Gourmet
LOT Gourmet – Sky Bar – magazyn Kalejdoskop – menu LOT Gourmet
LOT Gourmet – Sky Bar – magazyn Kalejdoskop – menu LOT Gourmet

Na porannych lotach LOT oferuje kanapkę, croissanty i owsiankę. 

Owsianka z syropem klonowym jest zupełnie poprawna w smaku, niczym nie odróżnia się od dostępnych w sklepach produktów tego typu. Cena – 10 PLN. Dostępna również na rejsach czarterowych LOT.

LOT Gourmet – Sky Bar – owsianka

Croissant maślany z serem gouda i szynką dojrzewającą – raczej sucha i pozbawiona chrupkości “kanapka” z plastrem niezbyt wilgotnego sera i niewielkimi kawałkami dojrzewającej szynki, której intensywny i specyficzny smak nie wszystkim może pasować.  Cena – 10 PLN.

LOT Gourmet – Sky Bar – croissant maślany z serem gouda i szynką dojrzewającą
LOT Gourmet – Sky Bar – croissant maślany z serem gouda i szynką dojrzewającą

Croissant maślany z serkiem śmietankowym i nutellą – na pierwszy rzut oka nie wygląda apetycznie, jest zgnieciony, pozbawiony puszystości i chrupkości. Wbrew pozorom, to co jest w środku, jest największą zaletą tej “kanapki”. Duża ilość gęstego serka i odrobina czekolady stanowi dobry balans między kremowością, a słodyczą. Croissant nie jest ani za słodki, ani nijaki, a czekoladowy smak jest wyraźnie odczuwalny. Podobny do przemysłowych wyrobów tego typu dostępnych w sklepach. Ani to dobra, ani zła kanapka. Jeśli ktoś ma ochotę na śniadanie na słodko – może spróbować. Cena – 10 PLN.

LOT Gourmet – Sky Bar – croissant maślany z serkiem śmietankowym i nutellą
LOT Gourmet – Sky Bar – croissant maślany z serkiem śmietankowym i nutellą
LOT Gourmet – Sky Bar – croissant maślany z serkiem śmietankowym i nutellą

Kanapka z wędzonym łososiem, serkiem chrzanowym, rukolą i kaparami w pełnoziarnistej bułce – pieczywo jest świeże i smaczne, serek chrzanowy dodaje wyrazistości łososiowi oraz sprawia, że bułka jest wilgotna. Rukola, wbrew wcześniejszym obawom nie jest zwiędnięta. Niestety w naszej kanapce zabrakło kaparów, które mogłyby ciekawie podbić smak łososia. Gdyby nie ten minus, kanapkę oceniliśmy bardzo dobrze. Jest to na pewno sycący posiłek z rana. Co ciekawe, kanapka nie emituje wyrazistych zapachów w trakcie konsumpcji, czego obawialiśmy się przed jej zakupem. Cena – 15 PLN

LOT Gourmet – Sky Bar – kanapka z wędzonym łososiem, serkiem chrzanowym, rukolą i kaparami w pełnoziarnistej bułce
LOT Gourmet – Sky Bar – kanapka z wędzonym łososiem, serkiem chrzanowym, rukolą i kaparami w pełnoziarnistej bułce
LOT Gourmet – Sky Bar – kanapka z wędzonym łososiem, serkiem chrzanowym, rukolą i kaparami w pełnoziarnistej bułce

Na rejsach popołudniowych pasażerowie LOT mogą skorzystać z oferty dań ciepłych, sałatki lub kanapek. Warto zauważyć, że nastąpiła zmiana w porównaniu do poprzednio opisywanych dań ciepłych, przygotowywanych przez catering przewoźnika na bieżąco. Obecnie serwowane dania to przemysłowe posiłki od producenta TopsFoods z długim terminem ważności.

Kanapka z serami radamer i mozarella, z dodatkiem czarnych oliwek, papryki i rukoli w pełnoziarnistej bułce – świeże i pyszne pieczywo, kanapka lekko wilgotna, bardzo smaczna i sycąca. Cena – 15 PLN.

LOT Gourmet – Sky Bar – kanapka z serami radamer i mozarella z dodatkiem czarnych oliwek, papryki i rukoli, w pełnoziarnistej bułce
LOT Gourmet – Sky Bar – kanapka z serami radamer i mozarella z dodatkiem czarnych oliwek, papryki i rukoli, w pełnoziarnistej bułce
LOT Gourmet – Sky Bar – kanapka z serami radamer i mozarella z dodatkiem czarnych oliwek, papryki i rukoli, w pełnoziarnistej bułce

Kanapka ze schabem, ogórkiem konserwowym i sosem musztardowo – miodowym w pełnoziarnistej bułce – duża ilość wędliny i dodatków sprawia, że kanapka nie jest sucha. Do tego pyszne, świeże pieczywo z ziarnami. Według nas jest to najlepsza kanapka, jaką jedliśmy na pokładzie samolotu.  Cena – 15 PLN

LOT Gourmet – Sky Bar – kanapka ze schabem, ogórkiem konserwowym i sosem musztardowo – miodowym w pełnoziarnistej bułce
LOT Gourmet – Sky Bar – kanapka ze schabem, ogórkiem konserwowym i sosem musztardowo – miodowym w pełnoziarnistej bułce
LOT Gourmet – Sky Bar – kanapka ze schabem, ogórkiem konserwowym i sosem musztardowo – miodowym w pełnoziarnistej bułce

Sałatka z kozim serem, burakami, czarnymi oliwkami, suszonymi pomidorami, ogórkiem i sosem musztardowo – miodowym. Zaskakująco smaczna sałatka. Jeśli ktoś się obawia, że warzywa będą zwiędnięte i niejadalne to nie w tym daniu. Producent nie oszczędzał na ilości koziego sera a lekko słodki dressing ciekawie komponuje się z niemal wszystkimi składnikami. Jedynie oliwki trochę nam tu nie pasują, ale to prawdopodobnie indywidualna preferencja. Kończąc sałatkę, mieliśmy pewien niedosyt, gdyż porcja wydaje się niewielka. Zapewne, gdyby miała być większa, to proporcje nie byłyby już tak dobrze zachowane, przynajmniej nie w tej cenie. Cena – 15 PLN. Dostępna również na rejsach czarterowych LOT.

LOT Gourmet – Sky Bar – sałatka z kozim serem, burakami, czarnymi oliwkami, suszonymi pomidorami, ogórkiem i sosem musztardowo – miodowym
LOT Gourmet – Sky Bar – sałatka z kozim serem, burakami, czarnymi oliwkami, suszonymi pomidorami, ogórkiem i sosem musztardowo – miodowym
LOT Gourmet – Sky Bar – sałatka z kozim serem, burakami, czarnymi oliwkami, suszonymi pomidorami, ogórkiem i sosem musztardowo – miodowym

Makaron z warzywami – makaron w sosie warzywnym z pomidorami, cukinią, pieczarkami i oliwkami. Wbrew naszym obawom makaron był przygotowany al dente, niestety był jednocześnie posklejany ze sobą, tak, że trudno go było rozdzielić plastikowymi sztućcami. Sos na bazie pomidorów, papryki, cebuli i bakłażana był dobrze przyprawiony, z leciutką nutą ostrości, smaczny, chociaż bardziej przypominał leczo, niż cokolwiek innego. Trudno łączy się oba składniki na małej tacce, w której są podane, jednak dobrze, że elementy są rozdzielone, inaczej makaron byłby zbyt namoknięty i tym samym straciłby swoją sprężystość. Cena – 25 PLN. Dostępny również na rejsach czarterowych LOT.

LOT Gourmet – Sky Bar – makaron z warzywami (makaron w sosie warzywnym z pomidorami, cukinią, pieczarkami i oliwkami)
LOT Gourmet – Sky Bar – makaron z warzywami (makaron w sosie warzywnym z pomidorami, cukinią, pieczarkami i oliwkami)
LOT Gourmet – Sky Bar – makaron z warzywami (makaron w sosie warzywnym z pomidorami, cukinią, pieczarkami i oliwkami)
LOT Gourmet – Sky Bar – makaron z warzywami (makaron w sosie warzywnym z pomidorami, cukinią, pieczarkami i oliwkami)

Lasagne bolognese – płaty makaronu w sosie ziołowo – pomidorowym, z mielonym mięsem, polane sosem beszamelowym. Danie składa się w 93% z sosu – 60% to sos bolognese i 33% to sos beszamelowy. W naszej ocenie bardziej trafna nazwa dla tej potrawy to smoothie bolognese, a innym słowy mówiąc przewoźnik serwuje nam zwykłą, przemysłową lasagne ze zdecydowanie zbyt dużą ilością sosu. Ciekawostka! Lasagne jest przykładem potrawy, dla której kuchenka mikrofalowa jest najlepszym sposobem podgrzania. Wiedzieliście? Cena – 25 PLN. Dostępna również na rejsach czarterowych LOT.

LOT Gourmet – Sky Bar – lasagne bolognese (płaty makaronu w sosie ziołowo – pomidorowym z mielonym mięsem, polane sosem beszamelowym)
LOT Gourmet – Sky Bar – lasagne bolognese (płaty makaronu w sosie ziołowo – pomidorowym z mielonym mięsem, polane sosem beszamelowym)
LOT Gourmet – Sky Bar – lasagne bolognese (płaty makaronu w sosie ziołowo – pomidorowym z mielonym mięsem, polane sosem beszamelowym)
LOT Gourmet – Sky Bar – lasagne bolognese (płaty makaronu w sosie ziołowo – pomidorowym z mielonym mięsem, polane sosem beszamelowym)

Kurczak Tikka Masala – kurczak w sosie masala na bazie jogurtu z cebulą i orientalnymi ziołami, podawany z żółtym ryżem. Danie serwowane jest na dwuczęściowej tacce – osobno ryż i osobno kurczak z sosem. Po rozpakowaniu odnieśliśmy wrażenie, że ryż był nieco suchy i zbyt sklejony, ale po połączeniu z sosem danie nabrało właściwej struktury. Sam kurczak był miękki, soczysty i aromatyczny. Sos może nieco za słodki, ale za to z wyraźnym smakiem, delikatnie, przyjemnie szczypie w język. Według nas to najlepsze danie z proponowanych w obecnym menu. Cena – 25 PLN. Dostępny również na rejsach czarterowych LOT.

LOT Gourmet – Sky Bar – kurczak tikka masala (kurczak w sosie masala na bazie jogurtu z cebulą i orietalnymi zołami, podawany z żółtym ryżem)
LOT Gourmet – Sky Bar – kurczak tikka masala (kurczak w sosie masala na bazie jogurtu z cebulą i orietalnymi zołami, podawany z żółtym ryżem)
LOT Gourmet – Sky Bar – kurczak tikka masala (kurczak w sosie masala na bazie jogurtu z cebulą i orietalnymi zołami, podawany z żółtym ryżem)
LOT Gourmet – Sky Bar – kurczak tikka masala (kurczak w sosie masala na bazie jogurtu z cebulą i orietalnymi zołami, podawany z żółtym ryżem)
LOT Gourmet – Sky Bar – kurczak tikka masala (kurczak w sosie masala na bazie jogurtu z cebulą i orietalnymi zołami, podawany z żółtym ryżem)

Wraz ze zmianą menu Sky Bar, LOT podniósł ceny, w niektórych przypadkach znacząco. Kiedyś danie kosztowało kilkanaście złotych, a obecnie, za wizualnie niewiele większą porcję pasażerowie płacą praktycznie dwa razy tyle. Wraz ze zmianą cen, jakość nie uległa znaczącej poprawie, a dania są dość monotonne. Należy podkreślić, że nadal posiłki na pokładzie LOTu są tańsze niż na wielu europejskich lotniskach (w tym warszawskim). 

Można zadawać sobie oczywiście pytanie, czy posiłki z długim terminem przydatności do spożycia są zdrowsze lub smaczniejsze niż dania przygotowywane w lotniskowych restauracjach. Mamy w tych kwestiach swoich kilku faworytów, ale również osobistą czarną listę. Jeśli złapie nas duży głód, raczej skorzystamy z oferty LOT niż lotniskowych jadłodajni.

 

*- wybrane trasy krótkiego i średniego zasięgu, na których LOT serwuje słodką bułkę i soki:

Amsterdam AMS

Barcelona BCN

Bruksela BRU

Erywań EVN

Frankfurt FRA

Genewa GVA

Istambuł IST

Larnaka LCA

Londyn LHR

Londyn LCY (LO287/288, LO289/290)

Madryt MAD

Monachium MUC

Moskwa SVO

Nicea NCE

Paryż CDG

Tel Awiw TLV (LO151/152)

Tibilisi TBS

Wiedeń VIE

Zurich ZRH

 

2 thoughts to “Recenzja: LOT Gourmet – Sky Bar – posiłki na pokładzie w klasie ekonomicznej na trasach europejskich (rok 2020)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

×

Polub nas na Facebooku!