Skip to main content

Recenzja: Restauracja Oyster, Świnoujście

Restauracja Oyster w hotelu Radisson Blu Resort w Świnoujściu zachęciła nas do zapoznania się z jej ofertą głównie dzięki ciekawej i eleganckiej aranżacji wnętrz. Zastanawialiśmy się czy takie zachwycające designem miejsce obroni się w Świnoujściu, gdzie od lat przy głównym deptaku królują głównie lokale oferujące wakacyjne, proste jedzenie. Smażalnie ryb, pizzerie, burgerownie oraz kawiarnie serwujące lody i gofry – to lokale, które dominują w okolicy.

Radisson Blu Resort, Świnoujście
Radisson Blu Resort, Świnoujście – okolice hotelu
Radisson Blu Resort, Świnoujście – okolice hotelu
Radisson Blu Resort, Świnoujście – okolice hotelu
Radisson Blu Resort, Świnoujście – okolice hotelu

Restauracja Oyster to zupełnie inny klimat. Usytuowana jest na parterze hotelu, z oknami wychodzącymi na promenadę prowadzącą nad morze. Po przeciwnej stronie okien znajduje się interesująco zaaranżowana ściana imitująca metaliczną, rybią łuskę.

Restauracja Oyster, Świnoujście – stoliki, ściana imitująca łuskę, schody na piętro
Restauracja Oyster, Świnoujście – stoliki
Restauracja Oyster, Świnoujście – ściana imitująca łuski i schody na piętro

Morskich akcentów w restauracji jest znacznie więcej, poczynając od lazurowego oświetlenia baru, przez okrągłe, wzorowane na bulajach okna w drzwiach oddzielających kuchnię od restauracji, kończąc na metalowych niczym prawdziwa sieć rybacka kurtyn między stolikami.

Restauracja Oyster, Świnoujście – widok na bar, wejście do kuchni
Restauracja Oyster, Świnoujście – sala, ścianki imitujące sieć
Restauracja Oyster, Świnoujście – stoliki – loże
Restauracja Oyster, Świnoujście – widok na salę restauracyjną
Restauracja Oyster, Świnoujście – stoliki

Lokalny charakter miejsca znajdziemy również w menu. Dania inspirowane są starannie wyselekcjonowanymi produktami z regionu.

Restauracja Oyster, Świnoujście – menu

Po wybraniu stolika zaczęliśmy studiować listę dań. Nasz wybór padł na:

  • tatar, czyli siekaną wołowinę, żółtko z jajka przepiórczego, polskie grzyby leśne marynowane, płatki polędwicy wołowej Red Angus z hodowli w Witkowie na miodzie pitnym, chips z chleba razowego, ekspandowane jagły, ogórki piklowane
  • chłodnik z botwinki, gotowane jajko od kury zielononóżki, wędzony twaróg polski
  • i wbrew przewidywaniom – danie mięsne, czyli grillowany filet wołowy z polskiej wołowiny Red Angus z hodowli w Witkowie owinięty w plaster boczku, purée z batatów, masło Paris de Café, salsa truflowa

Zanim zamówione dania pojawiły się na naszym stole otrzymaliśmy amuse-bouche (majonez z nutką buraka, wędzony łosoś i ziemniak truflowy) oraz czekadełko (pieczywo i trzy różne masła: zwykłe, czosnkowe, z suszonymi pomidorami).

Restauracja Oyster, Świnoujście – amuse-bouche
Restauracja Oyster, Świnoujście – pieczywo

Po chwili na stole pojawia się chłodnik, a następnie tatar oraz stek. Jak nam smakowało?

Restauracja Oyster, Świnoujście – chłodnik z botwinki
Restauracja Oyster, Świnoujście – tatar
Restauracja Oyster, Świnoujście – grillowany filet wołowy

Amuse-bouche – świeży, wędzony łosoś, delikatny chips z ziemniaka truflowego i majonez z wyczuwalną cytrusową, ale nie cytrynową nutą i aromacie buraka świetnie spisują się jako preludium do dalszej części posiłku.

Restauracja Oyster, Świnoujście – amuse-bouche

Pieczywo z masłem – świeże, podawane na ciepło pieczywo pszenne w akompaniamencie trzech rodzajów masła (pierwsze proste, świeże, śmietankowe, drugie z wyraźnie wyczuwalną nutą z pomidora, niemal słodkie oraz trzecie – masło czosnkowe z wyraźnym smakiem i aromatem czosnku, który w bardzo przyjemny sposób rozpływał się w ustach i nie pozostawiał smaku czosnku na zbyt długo).

Restauracja Oyster, Świnoujście – masła smakowe

Chłodnik – zupa serwowana na zimno, niemal wylewała się z talerza. Pełna była pysznego sera oraz kawałków świeżej botwinki. Słodkawy smak zupy wspaniale podkreślały pestki słonecznika.

Restauracja Oyster, Świnoujście – chłodnik z botwinki

Tatar – drobno posiekane, wilgotne i świeże mięso w akompaniamencie grzybków, ogórków konserwowych, carpaccio wołowego, cebulki, chipsow z chleba, ziół. Podane było w wymyślny, ale ciekawy sposób. Mięso przyprawione było perfekcyjnie, a dodatki wyśmienicie podkreślały głównego aktora tego przedstawienia – swieżą polędwicę wołową.

Restauracja Oyster, Świnoujście – tatar

Stek – wysmażony zgodnie z zamówieniem (medium rare), otoczony bekonem z dodatkiem masła czosnkowego, rozpływał się w ustach. Słodkie puree z batatów oraz jędrne i kruche marchewki świetnie równoważyły się z gęstym, aromatycznym sosem.

Restauracja Oyster, Świnoujście – grillowany filet wołowy

Nasze podniebienia były całkowicie zaspokojone po tej uczcie.

Za wszystkie dania wraz z lokalnymi napojami alkoholowymi dla dwóch osób zapłaciliśmy 160 złotych. Cena uwzględniała 20% rabat związany z członkostwem w programie Radisson Rewards. Za wydane w restauracji pieniądze, doliczone do rachunku pokoju można również otrzymać punkty na konto w programie lojalnościowym sieci.

Radisson Blu Resort, Świnoujście – okładka na karty-klucze z informacją o programie Radisson Rewards

Na koniec warto wspomnieć o doskonałej obsłudze. Kelnerka, która nas obsługiwała doskonale znała menu restauracji oraz jej atuty. Potrafiła szczegółowo i z detalami zaprezentować składniki dań oraz odpowiedzieć na wszystkie, najbardziej nawet dociekliwe pytania. Regularnie przechodziła obok naszego stolika, aby sprawdzić, czy niczego nam nie brakuje, lub, aby zaproponować uzupełnienie napojów. Wszystko z uśmiechem na twarzy i nieudawaną życzliwością.

Ostatnio Restauracja Oyster otrzymała Grand Award 3 Widelce podczas finału 7 edycji Poland 100 Best Restaurants. W naszej ocenie jest to nagroda jak najbardziej zasłużona. Z chęcią wrócimy do Restauracji Oyster przy kolejnej wizycie w Świnoujściu.

Restauracja Oyster

al. Baltic Park Molo 2,

72-600 Świnoujście

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

×

Polub nas na Facebooku!