W Radisson Blu Gdańsk bywamy regularnie kilka razy w roku od wielu lat. Od początku cała obsługa, od recepcji, przez housekeeping i restaurację ujęła nas swoim zaangażowaniem, życzliwością oraz profesjonalizmem i tak jest do dziś.
Sam hotel położony jest przy Długim Targu tuż obok Bramy Zielonej. Taka lokalizacja to wiele plusów ale też, jak mawiał klasyk: „pamiętajcie, aby te plusy nie przesłoniły wam minusów!”. Ten artykuł będzie o tym, jak minus obrócić w duży plus. Ale od początku.
Do Radisson Blu Gdańsk zazwyczaj przyjeżdżaliśmy w piątki wieczorem i spędzaliśmy w mieście weekend. Pomimo całego uroku Gdańska, który bardzo lubimy, trudność zazwyczaj nastręczało nam zaspokojenie oczekiwań kulinarnych. Gdy łapał nas głód, w okolicy trudno było znaleźć dobrą opcję.
W menu hotelowej restauracji królowały wysokie ceny, lokale na Długim Targu nastawione na zachodniego turystę (głównie z Niemiec lub Skandynawii) również do najtańszych nie należały a jak już coś się znalazło na kieszeń polskiego podróżnika, to zwyczajnie było niesmacznie lub bez smaku w ogóle. Kierując się wskazówkami z Yelpa, Forsquare (Swarm) czy innych mediów społecznościowych testowaliśmy wiele miejscówek, ale bez sukcesów. Oczywiście znamy kilka smacznych adresów, ale są w innych dzielnicach miasta i nie zawsze mogliśmy się tam udawać.
W skutek zbiegu okoliczności i kompletnego braku innych opcji żywieniowych podczas świątecznego pobytu w Radisson Blu, zawitaliśmy do hotelowej restauracji Verres en Vers. Ze zdziwieniem odkryliśmy, że menu nie jest przesadnie wymyślne a ceny są przystępne. Dokładając do tego fakt, że członkowie programu Club Carlson otrzymują rabat w restauracjach hotelowych oraz zdobywają punkty za wydane w nich pieniądze to minus zaczął zmieniać się w plus.
Zachęceni poprzednimi kilkoma wizytami w restauracji, również podczas ostatniego pobytu w lutym tego roku odwiedziliśmy Verres en Vers.
W zimowym menu znaleźliśmy między innymi, w naszej ocenie, absolutnie pyszny tradycyjny polski schabowy z kapustą i ziemniakami z patelni.
Do każdego zamówienia otrzymujemy czekadełko, czyli ciekawie podane chutneye ze świeżym pieczywem oraz smakową oliwą. Obok schabowego próbowaliśmy również zupę cebulową z serem brie i grzankami, duet ze śledzia oraz maślane risotto z dynią.
Wszystkie dania apetycznie podane i bardzo smaczne. Obsługa w restauracji, co nie dziwi akurat w przypadku tego hotelu, na najwyższym poziomie. Kelner świetnie znał kartę, potrafił dokładnie opisać składniki każdego dania i przedstawić swoje rekomendacje. Dobierał również właściwe wina. W trakcie kolacji doglądał gości i dbał, aby niczego im nie brakowało.
Porcje, mimo, że na zdjęciu nie wyglądają na wielkie, zaspokajają porządny głód. Z tego też powodu musieliśmy zrezygnować z deserów, na które namawiał nas Kelner. Za przystawkę, zupę, trzy główne dania i napoje, w tym alkohole, zapłaciliśmy po rabacie Club Carlson 150 zł. Sam schabowy kosztował 29 zł.
Warto nadmienić, że menu w restauracji cyklicznie się zmienia, szczególnie uwzględniając potrawy sezonowe. Ostatnio widzieliśmy w mediach społecznościowych, że Szef Kuchni szykował nową kartę. Szefie, Szef zostawi schabowego w karcie! Najlepszy na Wybrzeżu!
W naszej ocenie restauracja Verres en Vers w hotelu Radisson Blu przy Długim Targu to bardzo dobra opcja, nawet na całodzienne wyżywienie. Dodatkowo nie wydrenuje naszej kieszeni tak jak pobliskie lokale gastronomiczne. A co najważniejsze jest smacznie. Polecamy i na pewno wrócimy przy kolejnym pobycie w Gdańsku.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.