LOT – Salonik Biznesowy, Warszawa
Aegean – Klasa Biznes w A320 Warszawa – Ateny
Aegean – Salonik Biznesowy, Ateny
Aegean – Klasa Biznes w A320 Ateny – Saloniki
Aegean – Salonik Biznesowy, Saloniki
Aegean – Klasa Biznes w A320 Saloniki – Ateny
Lufthansa – Salonik Biznesowy, Ateny
Aegean – Klasa Biznes w A320 Ateny – Warszawa
Check-in
Aegean oferuje możliwość elektronicznego check-in’u już na 48 godz. przed odlotem. Skorzystaliśmy z tej opcji i wybraliśmy sobie miejsca w drugim rzędzie.
W dniu wylotu pojawiliśmy się na lotnisku ok 2 godz. przed planowanym wylotem. Okienka odprawy były już otwarte, dla klasy biznes było jedno oddzielne stanowisko, które obsługiwało również posiadaczy statusu Star Alliance Gold.
Ilość bagażu rejestrowanego jaka przysługuje w tej klasie to 2×32 kg oraz 2 szt bagażu podręcznego. Na niektórych lotniskach (np. w Warszawie i w Atenach) są dostępne naklejki “Ostrożnie” do bagażu. Warto z nich skorzystać, jeśli w walizkach mamy delikatne przedmioty. Dodatkowo otrzymujemy zawieszkę Priority, dzięki której na lotnisku docelowym nasz bagaż wyjeżdża w pierwszej kolejności (a przynajmniej powinien).
Kontrola bezpieczeństwa i chwile relaksu w saloniku
Po dokonanej odprawie zostajemy skierowani do kontroli bezpieczeństwa dedykowanej dla pasażerów klasy biznes oraz statusowych, tzw.“Fast Track”. Nie na wszystkich lotniskach takie szybkie przejście jest dostępne, jak również czasami zdarza się obsłudze “zapomnieć” o nim poinformować. Warto dopytać, szczególnie w tzw. godzinach szczytu, gdy jest bardzo duży ruch przy kontroli bezpieczeństwa.
Następnie możemy skorzystać z dostępnego salonika lotniskowego jakim jest w Warszawie Polonez lub Elite Club Lounge (dostępny tylko dla posiadaczy statusu Star Alliance Gold lub posiadaczy biletów w klasie biznes na lotach długodystansowych LOT).
Boarding
W zależności od lotniska różnie przebiega wejście na pokład. Jest to związane m.in. z kwestią boardingu z rękawa lub z autobusu. W Warszawie samolot Aegean’a najczęściej jest podstawiony do rękawa. Przy bramce znajdziemy czytelne oznaczenia stref boardingu oraz oddzielne kolejki dla pasażerów klasy biznes/statusowych oraz klasy ekonomicznej (podzielone na strefy w zależności od miejsca w samolocie). Boarding w Warszawie przebiega najsprawniej spośród 3 miast, z których lecieliśmy tą linią.
Kalimera! Przed nami biznesowy serwis pokładowy w wydaniu greckim
Po wejściu na pokład i zakończonym boardingu pasażerowie są witani przez załogę cukierkami.
Siedzenia klasy biznes w Airbusach A319/A320/A321 Aegean są w układzie 3-3, gdzie środkowe siedzenie jest zablokowane dla komfortu pasażera, co jest typowe dla europejskich operatorów lotniczych. Znajduje się na nim dodatkowy stolik. Miejsca na nogi jest odpowiednio nawet dla wyższych pasażerów. Miejsca w rzędzie nr 1 posiadają stoliki w bocznym oparciu siedzenia.
Przed startem w klasie biznes rozdano gazety oraz menu i podano napoje, do wyboru: woda, soki oraz wino musujące.
Na początek podawane są gorące ręczniczki. Osobiście uważam to za super sprawę – można odświeżyć ręce i twarz przed jedzeniem, a gorący ręczniczek jest zdecydowanie przyjemniejszy w użyciu niż zwykła chusteczka odświeżająca.
W zależności od pory lotu podawane jest śniadanie lub obiad. Na locie z Warszawy do Aten serwowano nam obiad.
Typowy obiad to:
- przystawka złożona z grillowanych warzyw, ryb oraz wybór serów
- cielęcina, wołowina, kurczak
- deser składający się z popisowych greckich słodkości
- (istnieje możliwość zamówienia posiłków specjalnych przed lotem)
Do każdego posiłku serwowane są:
- herbata, kawa (z ekspresu!)
- soki, napoje gazowane, piwo, mocne alkohole itd.
- wina greckie zasługujące na szczególną uwagę
Mówiąc ogólnie, jedzenie jest bardzo smaczne, a wybór win greckich wyśmienity. Dodatkowa wisienka na torcie to kawa capuccino na 10tys.m z takiego oto ekspresu:
Po zakończeniu serwisu pojawiła się załoga z ofertą duty free. Za zakupy można płacić gotówką lub kartami kredytowymi przy okazji zbierając mile w programie Miles & Bonus.
Na zakończenie, niedługo przed lądowaniem, podawane są likiery: do wyboru Mastiha i Metaxa wraz z odrobiną słodyczy – czekoladkami Leonidas. Mastiha to mój wybór nr 1! Zasmakowała mi tak bardzo, że nabyliśmy butelkę w sklepie na lotnisku.
Sklep Mastiha można zaleźć na lotnisku w Atenach po kontroli kart pokładowych w strefie Schengen. Zakupiony alkohol zapakują odpowiednio na kolejny lot.
Po wylądowaniu pasażerowie klasy biznes opuszczają pokład samolotu w pierwszej kolejności. W Atenach, w przypadku zatrzymania samolotu na płycie, czeka dedykowany autobus, który dowozi pasażerów do terminala.
W terminalu odbieramy bagaż, który jak już wcześniej wspomniano, powinien wyjechać na taśmę w pierwszej kolejności.
I już jesteśmy gotowi na eksplorowanie Aten. Miłego pobytu!